Het account Voedingsweetjes op Instagram wordt beheerd door diëtist Leroy van de Ree (28). Hij is full-time influencer en heeft inmiddels 223.000 volgers.
Leroy post minimaal drie keer per week afbeeldingen van producten en zet daar een korte uitleg bij. Op de vraag wat zijn boodschap is, zegt hij: “Ik wil mensen handvatten geven om zelf te weten wat ze kopen, zodat ze bewust worden van hun keuzes. 70-80% van de producten in de supermarkt voldoet niet aan de Schijf van Vijf. De claims op verpakkingen kunnen mensen verleiden tot het maken van ongezonde keuzes zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Neem bijvoorbeeld de claim volkoren. Die is voor brood vastgelegd in de Warenwet. Het meel in volkorenbrood moet voor 100% afkomstig zijn van de hele graankorrel. Maar voor alle volkoren ontbijtgranen en energierepen geldt dat niet. Dan is volkoren een loze leus en dat klopt niet. De Nutri-Score geeft trouwens ook veel verwarring. Vissticks zouden gezonder zijn dan zalm, omdat naar het vetgehalte wordt gekeken. Als mensen zelf de etiketten goed lezen, kunnen zij betere keuzes maken. Daar wil ik ze bij helpen.”
Voedingsweetjes
‘Als 16-jarige had ik al een passie voor voeding en sporten. Ik las op internet allerlei informatie over voeding en leerde hoe je je voeding kon berekenen en hoe je in spieren kon aankomen. Ik wilde hier meer over weten en ben toen de opleiding Voeding & Diëtetiek in Amsterdam gaan volgen. Daar was ik een van de weinige mannen. Tijdens mijn studie ben ik met het account Voedingsweetjes gestart en postte ik af en toe berichten over voeding, een plaatje met tekst. Hoe persoonlijker de berichten werden hoe meer volgers ik kreeg. Toch vind ik de inhoud nog steeds belangrijker dan mijzelf als persoon.”
Leefstijl in de zorg
“Vanuit de zorg komt er steeds meer aandacht voor leefstijl, maar kennis over voeding ontbreekt vaak nog”, zegt Leroy. “Ik ben door een studentenvereniging van de universiteit voor geneeskunde benaderd om een lezing te komen geven. Daaruit blijkt dat ook bij artsen in opleiding het onderwerp leeft. Inmiddels is het project ‘Goede Zorg Proef Je’ gestart waar al 45 zorginstellingen aan mee doen. Dit project is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord waarin gewerkt wordt aan een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het uitgangspunt is dat goede voeding onderdeel is van goede zorg en helpt bij het herstel van patiënten. Het gaat niet alleen om de voeding van patiënten, maar ook van de bezoekers en van zorgmedewerkers zelf. Dit is een heel goed initiatief. Mensen in de zorg moeten voor zichzelf ook meer bewust worden van een gezonde leefstijl.”
Toekomst
Verschillende bedrijven benaderen Leroy inmiddels vanwege zijn voedingsexpertise. “Ik ben nu bezig met een website en het schrijven van een e-book, waarin ik mensen nog meer informatie geef over het lezen van etiketten. Het Voedingscentrum geeft algemene informatie over gezonde voeding. Ik geef op productniveau informatie en laat zien welke producten je beter wel en niet kunt nemen. Natuurlijk hoef je niet altijd de meest gezonde keuze te maken, maar dan ben je je er wel van bewust dat je die keuze maakt.”
Vijf tips van Leroy voor een gezonde leefstijl
- Lees etiketten op verpakkingen. Van het ingrediënt dat als eerste vermeld staat, zit het meeste in het product.
- Koop geen ‘gezonde’ versie van een ongezond product.
- Eet zo min mogelijk bewerkte producten.
- Maak van gezond eten een leefstijl in plaats van een dieet.
- Beweeg, maar maak het jezelf niet te moeilijk.
Bron: AD.nl (Amy van de Wiel)
>> Bekijk Voedingsweetjes op Instagram