Inleiding
Dit artikel start met een beschrijving van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Vervolgens wordt ingegaan op de rol van voeding bij het ontstaan van kanker en hoe voeding en leefstijl daarmee een rol spelen bij de preventie van de ziekte.
De overleving van kanker is de laatste decennia steeds beter geworden, waardoor er steeds meer mensen leven na kanker. Ook wordt kanker vaker in een vroeg stadium ontdekt, waardoor de kans op genezing hoger is. Curatieve behandeling van kanker is erop gericht om kanker te genezen en om de kans op terugkeer zo klein mogelijk te maken.
Voeding en leefstijl kunnen na kanker een belangrijke rol spelen. In het tweede deel van het artikel gaan we daarom in op de rol van goede voeding voor mensen die kanker hebben overleefd. Voor een overzicht van de rol van voeding tijdens de behandeling van kanker en in de palliatieve fase verwijzen we u naar Voeding bij oncologische aandoeningen (november 2021), door dr. ir. M.R. van Veen-Wagensveld, op Voedingskennis.nl.