Een aanpak waarbij meerdere zorgverleners met elkaar samenwerken, zou effectief kunnen zijn in de behandeling bij overgewicht en obesitas. “Diabetes type 2, hoge bloeddruk en depressie zijn vaak het gevolg van het zieke buikvet en worden allemaal los behandeld. Het nieuwe advies is dan ook: pak eerst obesitas aan, dat is de sleutel in de aanpak van vele gezondheidsproblemen”, vertelt Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas in het Erasmus MC en bestuursvoorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) in Zorgvisie.
Obesitas heeft invloed op de volksgezondheid, zorgkosten en arbeidsparticipatie. Dat komt mede omdat met name het viscerale vet door chronische laaggradige ontstekingen kan leiden tot ruim 200 aandoeningen, vertelt van Rossum. “Behandeling en nazorg voor iedereen met obesitas of overgewicht is daarom hard nodig. Want als iemand eenmaal obesitas heeft, kan dat obesitas-gerelateerde ziekten verminderen en tegelijkertijd tal van andere ziekten voorkomen.”
Meer maatwerk
In de nieuwe richtlijn van de PON ligt er dan ook meer nadruk op maatwerk bij de behandeling. Van Rossum: “Er zijn veel knoppen om aan te draaien. Ongezonde leefstijl wordt vaak gezien als enige oorzaak. Leefstijl speelt vaak een belangrijke rol maar is zeker niet de enige oorzaak.” Daarom is maatwerk en een betere verbinding tussen het bestaande aanbod van zorg of hulp binnen zowel het (para)medisch domein als het sociale domein nodig, pleit van Rossum. Op die manier kan goed bepaald worden welke zorg noodzakelijk is en prioriteit heeft.
Verder lezen?
Lees het volledige interview met Liesbeth van Rossum op Zorgvisie.