Magnesium tegen nachtelijke spierkrampen, Keltisch zeezout voor de vele mineralen, een snel dieet om in no-time lekker veel af te vallen. Hypes rondom voeding zijn er in alle soorten en maten. Maar ze doen vaak niet wat ze beloven. Sterker nog, quick fixes kunnen schadelijk zijn. Thijs Landman en zijn collega’s van Medicus Online willen vooral die boodschap uitdragen. “Blijf kritisch en blijf logisch nadenken. Met de basiskennis die je hebt als zorgprofessional en gezond verstand kom je best ver.”
Bij nachtelijke spierkrampen is er vaak iets anders aan de hand dan een magnesiumtekort; er is mogelijk een vochttekort of een disbalans in elektrolyten. Bovendien hebben we zelden een tekort aan magnesium omdat het voldoende in onze voeding zit. Ook Keltisch zeezout is gewoon zout en verhoogt nog steeds de bloeddruk. En snel afvallen? Dat is geen gezonde optie; afvallen en het gewicht eraf houden is een kwestie van een lange adem.
Betrouwbare informatie over leefstijl
Thijs Landman is huisarts in opleiding. Samen met twee vrienden die beide ook arts zijn startte hij het platform Medicus Online. “Leefstijl is een van de belangrijkste manieren om mensen gezond te krijgen en zorgkosten te drukken. Leefstijl heeft altijd al mijn interesse gehad, en Medicus Online is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Wij zagen dat er op social media veel informatie over leefstijl wordt verspreid, dat er hypes zijn, maar dat de informatie lang niet allemaal klopt. Wij vonden – en vinden – het belangrijk om dan te kijken wat er wel en wat er niet bewezen is. Wat zijn de voordelen, en wat zijn mogelijke gevaren? Want die zijn er ook. Wij willen beide kanten belichten. ”
Hypes herhalen zich
Veel hypes die er nu zijn komen ook weer terug. “We zien er wel een soort cyclus in”, vertelt Landman. “De laatste maanden zie je weer heel veel over het ketogeen dieet, dat komt redelijk overeen met het koolhydraatarme dieet van zo’n 20 jaar terug. Supplementen blijven altijd een onderwerp van interesse, net als de vraag wat het beste dieet is.”
Van leek tot wetenschapper
Voor Landman is het belangrijk dat de informatie voor iedereen toegankelijk is. Van buurman Jan tot de specialist in het ziekenhuis. “We duiken de literatuur in en leggen dan in duidelijke taal uit wat er in de wetenschap bekend is. Dat doen we met een infographic, die heel geschikt is voor de geïnteresseerde leek. Voor iets meer verdieping kun je de tekst erbij lezen, en dan hebben we ook specifiekere kennis en bronvermeldingen voor wie nog meer achtergrondinformatie wil. Zo hopen we dat zorgverleners voldoende kennis krijgen om de boodschap goed over te brengen, en dat ze bijvoorbeeld de infographic mee kunnen geven aan hun patiënten.”
Bier, koffie en achtergrondkennis
Wat zijn populaire onderwerpen waar mensen meer over willen weten? De best gelezen artikelen gaan over het effect van alcoholvrij bier op de gezondheid, en over de invloed van koffie op hart- en vaatziekten. De nummer 3 gaat over welke soorten wetenschappelijk onderzoek er zijn. “Dat is meer een achtergrondartikel. We zien dat daarover niet zo veel informatie te vinden is op internet. Maar mensen zijn daar dus ook wel geïnteresseerd in, daar zit wel een niche.”
Vragen in de praktijk anders dan de hypes online
De kennis die Landman opdoet door het opzoeken van de informatie gebruikt hij direct weer in de praktijk als huisarts in opleiding. Landman: “Ik zie wel verschil in waar de aandacht naar uitgaat. In de praktijk zijn de vragen gerichter op het dagelijks leven. Daar komen mensen met vragen als ‘hoe kan ik het beste afvallen?’, of ‘wat kan ik verbeteren in mijn voeding om meer energie te krijgen’? Ik kan ze dan de duidelijke boodschap meegeven dat er geen beste dieet bestaat, maar dat we vooral moeten kijken wat bij iemand past en waar iemand mogelijkheden ziet om mee aan de slag te gaan. Wat is een eerste kleine stapje dat je kan zetten om te verbeteren?”
Breed toegankelijk
Naast de artikelen op de site hebben Landman en collega’s nu ook de Medicus Academy opgezet. “We hopen ooit te bereiken dat we landelijke bekendheid hebben als betrouwbare bron over leefstijlgeneeskunde. Dat het een goed platform is met geaccrediteerde nascholingen, en dat betrouwbare informatie breed toegankelijk is, voor iedereen.”