Voeding als preventiemiddel vindt langzaam z’n weg in de spreekkamer, maar hoe zit het met voeding als behandeling? “Zo lang je door slechte voeding schade blijft veroorzaken aan je lichaam, is medicatie of opereren dweilen met de kraan open”, zegt internist-endocrinoloog Hanno Pijl.
Aanpassing van leefstijl is volgens de LUMC-arts anno 2022 bittere noodzaak om leefstijlgebonden aandoeningen te voorkomen én optimaal te behandelen. Pijl maakt zich in al zijn werkzaamheden sterk voor het belang van leefstijlgeneeskunde; hij is naast zijn functie als arts in het LUMC ook hoogleraar diabetologie, mede-initiatiefnemer van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde en lid van de raad van advies van Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Vooral de relatie tussen voeding en gezondheid heeft zijn belangstelling.
Bewuster eten
“Voedingsregels zijn belangrijk voor iedereen, gezond of ziek”, zegt Pijl. “In de behandeling is voedingsadvies zelfs essentieel. Je hoeft als zorgverlener helemaal niet zoveel specifieke kennis te hebben om patiënten goed voedingsadvies te kunnen geven. Adviseer mensen om weg te blijven van voeding die door de industrie is gemaakt, om gevarieerd te eten en om niet teveel te eten.”
“Die laatste twee zijn natuurlijk multi-interpretabel, maar het gaat erom dat mensen bewuster eten, beter proeven, luisteren naar verzadigingssignalen van hun lichaam.”
Mindshift
Het zijn ook adviezen die Pijl in zijn eigen spreekkamer meegeeft aan patiënten. “Voor veel chronische ziekten is specifiek voedingsadvies wellicht nog beter dan het algemene advies dat ik geef, maar we weten vaak niet of een specifiek advies nodig is. Daar moet nog veel onderzoek naar gedaan worden”, aldus de professor.
“Belangrijk is ook dat er in de maatschappij een mindshift komt over zorg: mensen verwachten dat de dokter hun gezondheidsproblemen wel oplost. Maar dat is niet meer hoe het werkt. Je moet zélf een flinke bijdrage leveren aan je gezondheid.”
Pandemie
Pijl benadrukt dat, nu mensen langer leven door technologische en medische ontwikkelingen, er een chronische ziekte-pandemie is ontstaan waar we niet omheen kunnen. “Mensen worden ouder, maar hebben vaak zorg nodig vanwege restverschijnselen en omdat ze de verkeerde dingen blijven doen als het gaat om voeding, beweging, stress en slaap.”
“Enerzijds moeten we gedragstherapeutische technieken ontwikkelen om mensen te motiveren, anderzijds moeten we als maatschappij en als zorgverlener anders gaan kijken. Gelukkig is er in de nieuwe opleidingseisen voor basisartsen veel aandacht voor de relatie tussen leefstijl en ziekte”, zegt hij.
Prof. Hanno Pijl spreekt over voeding en leefstijl op het congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer, 24 maart aanstaande. Kun je in maart niet? Er komt een tweede congres in september! Lees hier meer.