Het Partnerschap Overgewicht Nederland heeft de nieuwe richtlijn voor overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen gepubliceerd. De richtlijn gaat in op de diagnostiek en behandeling van volwassenen en kinderen van 0 tot 18 jaar met obesitas of overgewicht, in combinatie met risicofactoren en/of comorbiditeit. Het is bedoeld voor alle zorgprofessionals en hulpverleners die betrokken zijn bij de zorg voor deze mensen.
Deze richtlijn vervangt de vorige CBO-richtlijn uit 2008 en de Zorgstandaard Obesitas (PON, 2010). Het deel over kinderen was in september in 2022 al uitgekomen, en is nu aangevuld met het deel voor volwassenen. De ontwikkeling van de herziene richtlijn is geïnitieerd en geleid door het Partnerschap Overgewicht Nederland (voor het volwassenendeel) en Care for Obesity (voor het kinderdeel).
Nieuwe inzichten
Sinds de vorige richtlijnen zijn er veel inzichten bijgekomen, zowel vanuit wetenschappelijke hoek als vanuit de praktijk. Zo is er bijvoorbeeld een betere bepaling van het gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR). Het GGR geeft aan in welke mate het gezondheidsrisico verhoogd is bij verschillende maten van overgewicht of obesitas. De bepaling hiervan is nog steeds gebaseerd op het BMI en comorbiditeiten, maar de buikomvang (vetverdeling) speelt nu een belangrijker rol. Bovendien zijn er meer comorbiditeiten beschreven. In de vorige richtlijn ging het vooral nog om diabetes type 2, hart- en vaatziekten, artrose en slaapapneu. In deze geüpdatete versie worden ook andere problemen benoemd zoals bijvoorbeeld astma, vormen van kanker, fertiliteitsproblemen, jicht en bepaalde gastrointestinale aandoeningen en psychosociale problematiek.
Ook zijn er betere handvatten voor diagnostiek en betere uitkomstmaten van de behandeling. Naast BMI benoemt de richtlijn bijvoorbeeld ook kwaliteit van leven als uitkomstmaat. Daarnaast is er meer aandacht voor meer maatwerk in de behandeling. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt veel uitgebreider besproken en beschreven. Om het overzichtelijk te houden en makkelijker te updaten, is de richtlijn opgebouwd uit verschillende modules die apart te downloaden zijn.
Integrale aanpak
Bij de behandeling van zowel volwassenen als kinderen met obesitas is integrale aanpak nodig, waarin breder wordt gekeken. Hiervoor heeft het PON in mei het Basismodel Netwerkaanpak voor volwassenen met overgewicht en obesitas gepubliceerd, wat ook is opgenomen in deze nieuwe richtlijn. De netwerkaanpak benadrukt het belang van samenwerking tussen het medisch en sociaal domein voor een effectieve aanpak van overgewicht en obesitas.
Richtlijn downloaden?
Dat kan via de Richtlijnendatabase. Een overzichtelijke factsheet van de belangrijkste punten is via deze link te downloaden en belangrijke praktische informatie is ook te vinden via www.behandelovergewicht.nl.