Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in het terugdringen van het aantal nieuwe gevallen van kanker. Dat blijkt uit een systematisch review en meta-analyse van Newcastle University, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Cancer. Het volgen van leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) lijkt dus belangrijk om de kans op het ontwikkelen van kanker te verminderen.
Het WKOF stelde in 2007 leefstijladviezen op om het risico op kanker te verminderen. In 2018 werden deze richtlijnen geüpdatet, met daarbij een score-systeem om vast te leggen in hoeverre mensen deze leefstijladviezen volgen. Sinds die tijd zijn er verschillende studies gedaan om het verband tussen het opvolgen van de leefstijladviezen en de ziekte vast te leggen. Uitkomstmaten in die studies zijn onder meer incidentie, mortaliteit en terugkeer van de ziekte.
Leefstijladviezen van Wereld Kanker Onderzoek Fonds
De leefstijladviezen zijn in het kort:
- Blijf op een gezond gewicht
- Kom in beweging
- Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
- Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit
- Beperk het eten van rood en bewerkt vlees
- Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers
- Drink zo min mogelijk alcohol
- Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker
- Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk
- Na de diagnose kanker: volg onze aanbevelingen, indien mogelijk
18 studies vergeleken
In de studie legden de onderzoekers 18 studies (11 cohortstudies en 7 case-control studies) naast elkaar. Hieruit bleek dat hogere scores op de leefstijladviezen samen gaan met een verminderd risico op 3 van de meest voorkomende vormen van kanker: borst-, darm- en longkanker. Voor andere vormen waren nog te weinig studies gedaan om daar goede uitspraken over te kunnen doen.
Richten op leefstijl
‘Met meer dan 124.000 nieuwe diagnoses per jaar is kanker in Nederland een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid’, schrijft het WKOF. ‘Dat terwijl ongeveer 40% van alle gevallen mogelijk voorkomen kan worden. Daarbij spelen voeding, lichaamsbeweging, alcohol en lichaamsgewicht een grote rol.’ Teamleider Gezondheidsvoorlichting Sheena Tjon A Joe benadrukt dat we voor een deel zelf invloed kunnen hebben op het risico de ziekte te krijgen. “Op sommige risico’s hebben we helemaal geen invloed, zoals erfelijkheid. Maar er zijn veel dingen waar we wel invloed op hebben. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar we kunnen wel zelf veel doen om onze kans erop kleiner te maken. Met de leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan iedereen aan de slag.”