De eerste 1000 dagen – van de conceptie tot de 2e verjaardag – zijn van groot belang voor de latere gezondheid van een mens. In deze periode vinden veel biologische mijlpalen plaats: van de aanleg van de organen tot hechting en het leren van de eerste vaardigheden. Gezonde voeding zowel bij moeder als kind is in deze periode dus van grote invloed. Niet alleen voor de fysieke ontwikkeling, maar ook voor het gedrag van het kind.
Het zogenoemde Hongerwinteronderzoek is een studie waarin deze verbanden duidelijk aan het licht kwamen. Hierin keken de onderzoekers naar de effecten van de hongersnood. Er kwam uit naar voren dat mensen die verwekt waren tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 vaker gezondheidsproblemen hadden. Tijdens de belangrijke fase van de aanleg van de organen, kregen de moeders te weinig voeding en voedingsstoffen binnen. Dit had op latere leeftijd effect op de gezondheid van de baby’s. Op volwassen leeftijd hadden die kinderen vaker onder meer hoger cholesterol, hogere bloedsuikerspiegels en meer hart- en vaatziekten. Kinderen die voor de Hongerwinter waren verwekt – en op een ander moment in de zwangerschap het tekort aan voeding ondergingen – kregen weer andere problemen op volwassen leeftijd, zoals obstructieve longziekten.
In onderstaande video vertelt onderzoeker Tessa Roseboom over het belang van voeding in de eerste 1000 dagen van het leven. In het Leerboek Voeding is een apart hoofdstuk gewijd aan dit onderwerp.