Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
GLI is een programma met behandelingen dat gericht is op mensen met overgewicht en de verbetering van hun levensstijl. Een GLI-traject duurt in totaal twee jaar en bestaat uit een behandel- en onderhoudsfase in de vorm van groepsbijeenkomsten en individuele consulten.
GLI is sinds 2019 een nieuwe behandelmethode voor mensen met overgewicht en is zelfs opgenomen in het basispakket. GLI wordt dus vanuit de basisverzekering vergoed. Wanneer je in aanmerking komt voor een vergoeding voor GLI, krijg je onder leiding van een leefstijlcoach (met erkende geaccrediteerde opleiding óf diëtist, fysiotherapeut, oefentherapeut met aantekening leefstijl coach in kwaliteitsregister) advies en begeleiding bij:
- Gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes volgens de richtlijn Goede voeding;
- Gezond bewegen volgens de richtlijn Gezond Bewegen en hoe dit in te passen in het dagelijks bestaan;
- Inzicht en begeleiding ten aanzien van een gezond slaappatroon, stressmanagement en ontspanningsoefeningen;
- Het werken aan gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te verwerven en te behouden.
In aanmerking komen voor het GLI-traject
Iemand die in aanmerking komt voor het GLI-traject is meestal doorverwezen door een huisarts of de praktijkondersteuner (POH)/praktijkverpleegkundige (PVK). Het gehele traject wordt dan ook regelmatig teruggekoppeld naar de huisarts. In sommige gevallen wordt men doorverwezen vanuit een medisch specialist. Dan kan het voorkomen dat een zorgverzekeraar alsnog een doorverwijzing van de huisarts nodig heeft om het traject te vergoeden.
Naar schatting komen ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor de GLI. Hiervoor moet je wel aan bepaalde indicatiecriteria voldoen, genoemd zoals in de NHG Standaard Obesitas en de Zorgstandaard Obesitas. Dit betekent dat je vanaf een matig verhoogd GGR (gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico) iemand mag doorverwijzen voor een traject. Gebruik de volgende checklist om dit te controleren:
- Personen met obesitas (BMI > 30 kg/m2)
- Personen met overgewicht (BMI > 25 kg/m2) in combinatie met een risicofactor en/of co-morbiditeit
- Het gaat doorgaans om een volwassenen, maar een jongere vanaf 16 jaar komt ook in aanmerking als de inschatting is dat diegene hier baat heeft bij GLI en hier cognitief en sociaal toe in staat is.
Wanneer iemand in aanmerking komt voor het traject kan je via de volgende kanalen bekijken naar wie je hem/haar door kunt verwijzen: de regionale zorggroep, ZorgDomein en via een geregistreerde aanbieder.
De effecten van GLI
Het GLI-traject is beoordeeld door deskundigen uit wetenschap en praktijk op de dimensies: kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit. Deze beoordeling is op basis van aangeleverde onderzoeksresultaten. Praktijkervaring kan leiden tot eventuele aanpassingen. Zorginstituut Nederland heeft de GLI op basis van wetenschappelijk onderzoek en kosteneffectiviteit in 2009 al geduid als effectieve zorg voor personen met overgewicht en obesitas. (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2021).
Wil je meer weten over Leefstijl in de zorg? Lees onze andere artikelen op de site of lees onze longread over Positieve Gezondheid.