Ga naar de inhoud
  • Medisch
  • GGZ
  • Congressen
  • Thema’s
  • Producten
  • Over ons
  • Partners
Menu
  • Medisch
  • GGZ
  • Congressen
  • Thema’s
  • Producten
  • Over ons
  • Partners
Nieuwsbrief

Voeding en leefstijl tijdens overgang en menopauze

  • Webredactie
  • 3 februari 2025

Vrouwen in de overgang zijn zich vaak niet bewust van de mogelijk positieve invloed van voedings- en leefstijlinterventies op hun klachten. Dat geldt ook voor veel van hun behandelaars. Tijdens de overgang kunnen voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen in het verminderen van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Internationale richtlijnen benadrukken het belang van passende leefstijlmaatregelen voor vrouwen in deze levensfase. De daling van oestrogeen verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en insulineresistentie. Ook centrale adipositas (gewichtstoename op de buik) verdient aandacht. Dit komt vaak voor bij vrouwen in de overgang en verhoogt het risico op onder meer diabetes type 2, metabool syndroom en borstkanker.  Daarnaast beïnvloeden factoren zoals veroudering, afname van spiermassa, verminderde energie, verhoogde stress en slechte slaap de voedingstoestand en het voedingspatroon. Dit zorgt voor meerdere ongunstige vicieuze cirkels.

Leefstijl tijdens de overgang

Hoewel er nog geen specifieke Nederlandse dieetbehandelingsrichtlijn is, tonen onderzoeken aan dat een volwaardige voeding op maat (met een haalbaar plan), een goede balans van macronutriënten en suppletie van vitamine D essentieel zijn. Bij onvolwaardige voeding is uitgebreidere suppletie zinvol, denk aan vitamine B12, calcium of omega-3-vetzuren. Diverse overgangssupplementen blijken onveilig of hebben geen bewezen effect.  Een gespecialiseerde diëtist kan helpen met advies en het aanleren van duurzame gewoonten.

Daarnaast helpt regelmatige lichaamsbeweging, zoals 150-300 minuten matig-intensieve activiteit per week, bij gewichtscontrole en mentale gezondheid. Ook bij stress en slaap is winst te behalen. Op het gebied van stress hebben vrouwen vaak zelf wel een idee wat bij hen past: yoga, mindfulness, meer sociale steun, minder werken, meer bewegen of andere invullingen. Voor slaap is het advies eerst te starten met het verbeteren van de  slaaphygiëne en het circadiaans ritme te blijven volgen.

Aandacht voor werkvermogen

Ten aanzien van werkvermogen hebben overgangsklachten ook een grote invloed; 36% van de vrouwen meldt verminderde prestaties. Meer begrip en praktische aanpassingen op de werkvloer zijn nodig. Een multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners, zoals diëtisten, huisartsen en fysiotherapeuten is nodig om vrouwen beter te begeleiden in deze levensfase.

Lees meer via deze link.

Het gehele artikel ‘De invloed van voeding en leefstijl op de overgang en menopauze’ is geschreven door Christa Louer, diëtist bij Overgangscentrum, in samenwerking met Aileen de Vogel en Melanie Barata de Almeida. Het artikel is te lezen op de site van Voedingskennis.

 

Gerelateerde artikelen

gezonde voeding, met weegschaal, glucosemeter etc
Voedingscentrum stopt met advies aan patiënten
Lees verder »
dementie
Bloedglucoseverlagende middelen mogelijk gunstig voor het verlagen van risico op dementie bij diabetespatiënten
Lees verder »

Producten

Kwaliteit en veiligheid in patiëntenzorg

Boeken

Evidence-based diëtetiek – Principes en werkwijze

Boeken

Gedragsverandering

Boeken

Effectieve leefstijlgesprekken

Boeken

Leerboek voeding

Boeken

Leefstijlgeneeskunde in de praktijk

Boeken

Alle producten
Bekijk alle producten
2025 BSL Media & Learning, onderdeel van Springer Nature 
Privacy statement | Disclaimer | Voorwaarden
Search