Uit de jaarlijkse Leefstijlmonitor van het CBS blijkt dat 12 tot 18-jarigen de leeftijdsgroep zijn met het minst gezonde eetgedrag. Dit komt met name door veel snacks, suikerhoudende drank en te weinig fruit. Vanaf volwassen leeftijd gaan mensen steeds gezonder eten, met de 65-plussers als koploper.
Ieder jaar voert het CBS de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor uit, in samenwerking in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum. In deze grootschalige enquêtes beantworoden mensen vragen over de consumptie van vlees en vis, fruit, groente, suikerhoudende dranken, brood, en ongezonde snacks. Deze gegevens worden vergeleken met de adviezen van het Voedingscentrum. Op basis hiervan berekenen de onderzoekers een voedingsscore tussen 0 en 10, waarbij een hogere score duidt op een voedingspatroon dat dichter bij de aanbevolen richtlijnen ligt.
Kinderen: hoe ouder hoe minder groente en fruit
Voor jongere kinderen (1-4 jaar) zijn de eetgewoonten relatief gezond, met een score van 7,1. Dit komt onder meer omdat ze hoog scoren op het eten van groente en fruit. Bij basisschoolleerlingen (4 tot 12 jaar) zakt de score naar een 6,6 en blijft de inname van groente en fruit goed. In de puberteit is het eetpatroon het ongezondst (5,9). Van de 12- tot 18-jarigen zegt drie kwart meer dan drie grote snacks per week te eten, 31 procent drinkt dagelijks suikerhoudende drank, en 86 procent eet niet dagelijks twee stuks fruit.
Volwassenen gezondere keuzes
Vanaf 18 jaar begint de score weer te stijgen. Tussen 18 en 25 halen de jongvolwassenen een score van 6,2, en dat stijgt door naar een 6,9 tussen 25 en 25 jaar. De groep tussen 45 en 65 jaar scoort een 7,2. Volwassenen drinken minder suikerhoudende dranken, eten minder ongezonde snacks en kiezen vaker voor gezond eten. Vanaf 65 jaar ligt de score op een 7,5. Dit komt vooral door een hogere inname van groenten, fruit en volkorenproducten, en een lagere consumptie van suikerhoudende dranken en snacks.
Vrouwen gezonder eetgedrag dan mannen
Ook het geslacht heeft invloed op voedingskeuzes. Vrouwen eten over het algemeen gezonder dan mannen. Ze eten meer groenten, fruit en volkorenproducten, terwijl mannen vaker neigen naar calorierijke en minder voedzame opties, zoals snacks en -met name- suikerhoudende dranken. Deze verschillen worden zichtbaar in vrijwel alle leeftijdsgroepen.
HBO-ers en WO-ers eten gezonder, maar drinken meer alcohol
Bij de analyse van de voedingscijfers ingedeeld in opleidingsniveau is te zien dat mensen met een HBO- of Masterdiploma gemiddeld het gezondste eetgedrag hebben. Zij scoren op alle voedingsindicatoren behalve ongezonde snacks en alcohol beter dan leeftijdsgenoten met een andere opleiding. Met name het alcoholgebruik is opvallend. Zij scoren daarop ongeveer even hoog als mensen met een ander opleidingsniveau, maar hielden zich minder vaak aan de richtlijnen om helemaal niet te drinken of maximaal één glas per dag.
Bron: CBS