Leefstijlapotheker Evelyn de Caluwé heeft een leefstijlspreekuur opgezet in de apotheek. “Op deze manier kunnen we de huisartsen ontlasten en ondersteunen, en kunnen we de mensen bewust maken van hun leefstijl. We moeten echt iets doen als maatschappij, want er komt een berg aan zieken op ons af, waar we allemaal voor moeten gaan zorgen.”
De Caluwé vond het hoognodig om in de apotheek meer met leefstijl te doen, en volgde de opleiding tot leefstijlapotheker. Daarna heeft ze in haar apotheek het leefstijlspreekuur opgezet, want nu draait met subsidie van de gemeente. In het komende jaar kan ze hierdoor 100 leefstijlgesprekken voeren.
Doelgroep
De leefstijlgesprekken voert ze met mensen die nog niet in behandeling zijn bij de huisarts. Voor het overgrote deel zijn dat mensen die geen klachten hebben, en gewoon eens willen laten controleren hoe het ervoor staat. De doelgroep is met name mannen boven de 40 en vrouwen boven de 50, om te kijken hoe de kans op hart- en vaatziekten of prediabetes is.
Gezondheidscheck
Eerst voert ze een aantal metingen uit, zoals BMI, buikomvang, bloedwaarden, CRP-waarde. Vervolgens gaat ze in gesprek aan de hand van de uitkomsten en het leefstijlroer. “Dan komt er toch vaak een en ander naar boven bij de mensen en kan ik gericht tips geven en het gesprek verder aangaan. Soms zijn de metingen een bevestiging van wat ze al weten, of het is een trigger om te gaan sporten of om anders te eten. De metingen vinden mensen wel heel fijn om te krijgen, dan hebben ze iets tastbaars. Het is een goed startpunt om vanuit daar verder te gaan praten. Soms gaat het over voeding of beweging, maar het kan ook op hele andere onderwerpen uitkomen die meespelen.”
Preventie-akkoord Zeeuws Vlaanderen
Het gesprek in de apotheek is het startpunt en vanuit daar kijkt De Caluwé wat er verder nodig is. Hiervoor heeft ze een netwerk om zich heen met allerlei disciplines en instanties. “Wij hebben als apotheek het preventie-akkoord Zeeuws Vlaanderen ondertekend, samen met andere zorgverleners en instanties. Daar vormen we met elkaar een netwerk. De apotheek zit bovendien in een gezondheidscentrum waar de lijntjes wel kort zijn. Dus ik kan doorverwijzen naar een fysiotherapeut, een diëtist, een slaapcoach, of de sportschool. Maar ook kan het zijn dat het nodig is om met een instantie over schulden te spreken, dat kan ook een uitkomst zijn. Ik kan mogelijkheden aanbieden en opperen, het initiatief ligt vervolgens bij de mensen zelf.”
Financiering
Om dit initiatief van de grond te krijgen, is De Caluwé in gesprek gegaan met zorgverzekeraars en de gemeente. “De zorgverzekeraar had er nog weinig oren naar om dat te vergoeden, want het zit niet in het potje van de farmacie. Toen ben ik naar de gemeente gegaan en heb ik vorig jaar subsidie gekregen om 50 leefstijlgesprekken te voeren. Dit jaar is de subsidie verdubbeld, waardoor ik 100 mensen kan zien hiervoor. Het is heel jammer dat de zorgverzekeraars er niet in mee gaan.”
“Er zijn meer dingen mogelijk als we diagnostiek in de apotheek kunnen doen. Wij hebben bijvoorbeeld vaak een nierfunctie nodig om een goede doseringscontrole te doen bij veel geneesmiddelen. Dat kan ook met een POCT meting. Ik zou het graag als vaste routine in de apotheek inbedden om meer in de diagnostiek een rol te spelen en de huisartsen meer te ontlasten. Want samenwerken is essentieel, we moeten het samen verwezenlijken.”