Wil je iemand motiveren? Dan kun je bijvoorbeeld werken met zelfovertuiging en het voorstellen van de toekomst. Wil je ondersteunen in het ‘kunnen’, dan is vaardigheidstraining geschikt. Faciliteren om dingen te doen, kan via implementatie-intenties, zelfmonitoring of sociale steun. Om mensen online te ondersteunen in gedragsverandering, heeft de Coalitie Leefstijl in de Zorg een handreiking uitgebracht met 15 effectieve technieken.
Gedrag veranderen en dat op de lange termijn volhouden is misschien wel een van de lastigste punten van het toewerken naar een gezonde leefstijl. Er zijn verschillende technieken voor om te helpen met gedragsverandering, afhankelijk van het doel.
Online toepasbare technieken
De Coalitie beschrijft in de handleiding 15 verschillende technieken voor gedragsverandering. Er zijn er natuurlijk veel meer. Deze 15 zijn gekozen omdat deze technieken ook goed online ingezet kunnen worden in communicatie zoals websites, nieuwsbrieven en e-mails, maar bijvoorbeeld ook in campagnes.
Weten, willen, kunnen, doen
Voor een succesvolle gedragsverandering zijn vier factoren cruciaal.
- Weten: iemand moet weten wat te doen en het nut zien, daarvoor is kennis nodig.
- Willen: iemand moet gemotiveerd zijn om te veranderen, de voordelen daarvan zien, maar ook de nadelen wanneer er niks veranderd. Voordelen van verandering moeten groter zijn dan de nadelen van de verandering.
- Kunnen: iemand moet zelfvertrouwen hebben en ook de daadwerkelijke competenties hebben om te veranderen.
- Doen: de verandering moet haalbaar en uitvoerbaar zijn.
Stroomdiagram
Elk van deze doelen vraagt om een andere aanpak, die in de handreiking staan weergegeven in een stroomdiagram. Met de gedragsveranderingstechnieken in de handreiking kun je het weten, willen, kunnen en doen bij patiënten bevorderen.
Bij alle technieken staat uitleg over de techniek, methodische en praktische eisen, een stappenplan, voorbeelden, en wetenschappelijke onderbouwing. In een appendix staan voorbeelden van scripts die in een online omgeving gebruikt kunnen worden.
De volledige handreiking is te downloaden op de site van Coalitie Leefstijl in de Zorg.