Toen neuroloog Wardell Amerika ontdekte wat de kracht van leefstijl kan zijn, besloot hij dat de zorg anders ingericht moet worden. “Het huidige systeem is niet gericht op duurzame zorg, en vanuit de zorgverzekeraar komt de perverse prikkel dat meer ziekte meer geld oplevert”, vertelt Wardell. Hij start op 1 januari 2024 met een nieuwe manier van integraal werken binnen zijn eigen opgerichte zorgcentrum.
Wardell begon zich te verdiepen in leefstijl tijdens zijn opleiding tot neuroloog. Hij zag veel mensen met een CVA en las dat 80% van de hart- en vaatziekten potentieel te voorkomen is met de juiste leefstijl. Wardell: “Dat getal, dat was zo groot. Dat leek bijna niet echt. We zien elke dag mensen met beroertes en 4 van de 5 mensen die daar waren, hadden er niet hoeven te zijn. Geen enkel medicijn kan zulke getallen realiseren. En toen bleek dat ook, in mindere mate weliswaar, te gelden voor kanker en dementie.”
De kracht van leefstijl
Dat deel ging over het voorkomen van aandoeningen, maar voor patiënten in het ziekenhuis was dat stadium al voorbij. Dus verdiepte hij zich in leefstijlinterventies als onderdeel van de gewone behandeling. Gedurende zijn stage werkte hij in een tertiair hoofdpijncentrum. “Als je daar komt als patiënt, dan heb je al een heleboel behandelaars gehad, en zijn je hoofdpijnklachten echt complex.” Daar werd het zaadje geplant voor het herstructureren van de zorg, want daar werd de kracht van integrale zorg echt duidelijk.
Casus die impact maakte
“Er kwam een vrouw binnen van mijn leeftijd, ook met een jong gezin”, vertelt Wardell. “Ze had zo’n 6 tot 8 migraineaanvallen per maand, en elke aanval duurde een dag of 3. Ze was radeloos. Alle medicatie werkte niet, ze was in tranen en ze trok het niet meer op deze manier. Ik vroeg haar te vertellen over haar leven en haar leefstijl. Grote ogen. Ze was verbaasd, ik was de allereerste dokter die daarnaar vroeg. Ze vertelde onder andere dat ze continudiensten draaide. We weten dat een van de belangrijkste dingen bij migraine is om rust en regelmaat in te bouwen en ik vroeg haar of ze daar iets mee zou kunnen. Ze was van haar à propos, want ze kwam voor andere medicijnen. Maar ze zou kijken of ze iets kon veranderen in haar werkschema. Pas 3 maanden later zag ik haar weer. Ze had haar continudiensten veranderd naar alleen dagdiensten en ze had nog maar 1 aanval in de 2 maanden. Ze had haar leven terug. Toen realiseerde ik me: als dit de kracht is van leefstijl, dan moeten we hier meer mee doen.”
Integrale zorg
Vanaf dat moment kreeg de missie van Wardell vorm. Integrale zorg moet de standaard worden. Een combinatie van medicatie en bestaande interventies met leefstijl en complementaire zorg. Wardell: “Dat heb ik geprobeerd onder de aandacht te brengen in verschillende ziekenhuizen, maar dat is bijna niet te doen. Er zijn teveel belangen. In het huidige systeem gaat het helaas nog te vaak over productie draaien; zo snel mogelijk zoveel mogelijk patiënten zien. Daarnaast houden we mensen afhankelijk van de zorg door symptoombestrijding met medicatie. Ziekte is een verdienmodel, maar voor de juiste financiële prikkel zou dat gezondheid moeten zijn..”
Toekomst van de zorg vandaag leveren
“Integrale zorg is duurzame zorg”, gaat Wardell verder. “Aan de voorkant neem je meer tijd om dat aan de achterkant weer terug te verdienen. Je leert de patiënt regie te nemen, voor zichzelf te zorgen. Ken je dat spreekwoord? ‘Geef een man een vis en hij eet één dag. Leer een man vissen en hij eet zijn hele leven.’ Dat is wat we willen doen. Dat is de zorg van de toekomst. Maar wij willen dat vandaag al leveren.”
Andere bril
De integrale zorg vraagt om een andere aanpak. Qua opzet van de zorg en ook van de patiënt zelf. “Een pil nemen, dat lukt de meeste mensen wel. Maar de motivatie om de leefstijl blijvend te veranderen, dat is lastiger. Daar moet je in de zorg aandacht voor hebben. De patiënt moet het zelf willen en ervoor kiezen. In de zelfdeterminatietheorie worden 3 pijlers benoemd voor intrinsieke motivatie. Eén: autonomie. De patiënt moet het zelf willen en mag er zelf over beslissen. Twee: competentie. De patiënt heeft het gevoel dat hij het kan. Drie: verbondenheid. Het motiveert als je mensen om je heen hebt die hetzelfde willen als jij. Als je met die bril naar de reguliere zorg kijkt, dan zie dat je deze niet op integrale zorg is ingericht.”
Transformatie van de zorg
Wardell werkt nu met een team vrijwilligers en medestanders toe naar een transformatie van de zorg. Hij start een eigen stichting, Wardell’s Health Solutions, met een businessmodel er omheen waardoor de zorg geleverd kan worden. Wardell’s bestaat uit 4 onderdelen. Het eerste onderdeel is Healthcare. Er komt een integraal zorgcentrum in Zwolle, met medisch specialisten, omringd door netwerkzorg met (para)medische partners en andere zorgverleners. Het tweede onderdeel is de Community, waarbij gemeenschappen om de zorg heen gecreëerd worden om verbinding te maken, online of fysiek. Het platform Pacea is daar een voorbeeld van voor migraine – mensen komen daar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. Ten derde komt er een Academy waar opleidingen komen voor zorgprofessionals die hun patiënten integraal, maar ziektespecifiek willen behandelen. Het vierde onderdeel is Science, wat zich bezig gaat houden met meer wetenschappelijk onderzoek naar het effect van leefstijl en integrale zorg.
Betere zorg
“Die 4 pijlers gaan ons helpen om de zorg te transformeren in Nederland naar oprecht betere zorg”, denkt Wardell. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de reguliere zorg prat gaat op Evidence Based Medicine, maar wetenschappelijk bewezen effectieve leefstijlinterventies nog maar weinig opgenomen worden in richtlijnen of behandelplannen. Zo wordt mensen een hele behandeltak onthouden. Het wordt tijd dat we bij mensen een holistische leefstijlanamnese afnemen en écht shared decision making toe gaan passen. De patiënt heeft de ziekte, die moet een afgewogen keuze kunnen maken. Daarvoor is het noodzakelijk om de patiënt breed te informeren over een up-to-date behandelaanbod, met inbegrip van de mogelijkheid van eventueel aanvullende behandeling met leefstijlinterventies. Wij denken echt dat dit betere zorg is. Mensen hebben daar recht op.”