Mevrouw Groen heeft diabetes mellitus type 2 en krijgt haar bloedglucosegehalte niet goed onder controle. Ze heeft gehoord dat kaneelcapsules de werking van insuline verbetert. Ze vraagt de diëtist of dit klopt en of ze dit kan gebruiken. Hoe pak je dit aan als diëtist? Waar begin je met zoeken en hoe kom je tot een antwoord? Hoe je dit – en andere vragen- aanpakt, staat beschreven in het boek Evidence-based diëtetiek.
In de vierde herziene versie van het boek staat deze casus van mevrouw Groen stapsgewijs uitgelegd. Hoe ga je aan het werk om antwoord te vinden op deze vraag? Waar begin je en hoe beoordeel je de literatuur die je erover vindt?
Meer structuur
Het voorbeeld van het stappenplan zoals beschreven in deze casus is tekenend voor de geüpdatete versie van het boek. Ten opzichte van de eerdere drukken zijn de hoofdstukken meer gestructureerd en is er meer aandacht voor het beoordelen van artikelen en richtlijnen. Dit is mede te danken aan de inzet van Belgische diëtisten die bij dit boek betrokken waren. “In België zijn ze momenteel druk bezig met evidence based werken in de diëtetiek”, vertelt Caroelien Schuurman, eindredacteur van het boek. “Ik kwam in contact met diëtisten uit België die een training hebben ontwikkeld om richtlijnen naar een hoger plan te brengen en ik was onder de indruk van hoe systematisch en gestructureerd ze dit deden. Daarom heb ik ze gevraagd om bij het herschrijven van dit boek daarin mee te denken en te helpen. Dat heeft geleid tot toevoegingen over hoe je een richtlijn of een artikel beoordeelt, in een heel mooi stappenplan. Je begint bijvoorbeeld eerst met een korte vragenlijst, en afhankelijk daarvan ga je verder verdiepen. Zo is het heel praktisch en goed toe te passen in de praktijk.”
Updates ten opzichte van vorige versie
Naast deze veranderingen zijn er nog een aantal wijzigingen doorgevoerd vergeleken met de vorige editie. Zo staan richtlijnen in de piramide van bewijskracht nu bovenaan, nog boven meta-analyses van systematische reviews. “Het advies is om eerst te kijken naar de richtlijnen”, vertelt Schuurman. “Die zijn al gebaseerd op het beste wetenschappelijk bewijs, dat werk is al gedaan. Natuurlijk moet je dan nog wel beoordelen of het een goede richtlijn is. Daarover hebben we ook een hoofdstuk met een stappenplan toegevoegd.” Ook het samen beslissen heeft meer aandacht gekregen en het boek is geüpdatet met alle ontwikkelingen die tussen 2019 en nu hebben plaatsgevonden. Met de duidelijke structuur en de nadruk op het goed evidence-based handelen is dit een boek geworden dat ook voor andere disciplines heel bruikbaar is in de praktijk en in opleidingen.
Het boek Evidence-based diëtetiek, principes en werkwijze is te koop via de webshop van BSL.