Wat kan een fysiotherapeut betekenen op het gebied van leefstijl? Fysiotherapeut Jaap Wonders vertelt hoe hij een brede aanpak inzette voor een man met pijnklachten aan de knieën.
“Een man van 52 meldde zich bij mij als fysiotherapeut. Hij was aannemer en had al jarenlang klachten aan beide knieën. Volgens de huisarts was er sprake van beginnende artrose en dat werd bevestigd door röntgenfoto’s.”
Voeding en stress
“Hij vertelde me dat hij naast het fysieke werk in de bouw ook regelmatig kantoorwerk deed. Daarbij zat hij veel en door de hoge werkdruk ontwikkelde hij stressklachten. Hij maakte geen tijd meer om te sporten en had er na een lange werkdag ook de energie niet meer voor. Thuis ging het verder allemaal prima; hij had daar weinig zorgen en sliep als een roos. Wel maakte hij zich wat zorgen over zijn gewicht. Hij was fors aan de zware kant en ook de huisarts had het al een aantal keer bij hem aangekaart dat het goed zou zijn als hij er werk van zou maken. Deze huisarts had hem het advies te geven om naar een fysiotherapeut te gaan die hem ook kon helpen met leefstijlveranderingen. Zo kwam hij bij mij terecht.”
Tussendoortjes
“Voor hem was een Gecombineerde Leefstijl Interventie geen goede optie. Zijn knieklachten waren zijn belangrijkste probleem. Hij had aan beide knieën duidelijke beperkingen in bewegingsuitslag en ook qua balans en kracht was winst te behalen in de hele keten. Omdat hij ook wel graag wilde afvallen, hebben we samen gekeken naar zijn voedingspatroon. Daaruit bleek dat het gebruik van alcohol en het eten van ongezonde tussendoortjes de grootste aandachtspunten waren.”
Bewegen en ontspannen tegelijk
“Met de knieklachten en de algehele balans en kracht konden we fysiotherapeutisch goed aan de slag. Naast de behandeling in de praktijk startte hij zelf met oefeningen die hij thuis uitvoerde. Ook ging hij meer bewegen. Hij besloot een paar dagen per week eerder te stoppen met werken. Zo had hij voor het avondeten tijd om een stukje te fietsen of wandelen met zijn vrouw, en het hielp hem tegelijkertijd om de stress te verminderen. Ook bespraken we dat het goed is om tijdens zijn kantoorwerk vaker in beweging te komen. Het ging proberen om ieder half uur even de benen te strekken en eventueel een aantal oefeningen te doen.”
Dubbele winst
“Hij was ook gemotiveerd om zijn voeding te veranderen en vooral om te minderen met alcohol. Hij dronk iedere avond 2 flesjes bier of glazen wijn, en dan vond hij zelf ook wat veel. Bovendien kwamen met de biertjes ook de snacks op tafel. Zelf kwam hij met het plan om alleen op vrijdag- en zaterdagavond alcohol te drinken. Zo kon hij volgens eigen zeggen ‘wel van het leven blijven genieten’, maar tegelijkertijd toch alcohol minderen. Dat had dubbele winst voor hem, want daardoor bleven ook de ongezonde snacks op doordeweekse avonden weg. Om verder met voeding aan de slag te gaan legde ik hem uit dat het verstandig is om het bij drie eetmomenten te houden en daarin voor gezonde opties te kiezen. De weken daarna kijken we aan de hand van het voedingsdagboek welke eetwissels zinvol zijn om de spiermassa te bevorderen, laaggradige ontstekingen te verminderen en de pijn te minimaliseren. Het resultaat is zoals gehoopt. Na 3 maanden heeft hij geen pijnklachten meer aan de knieën – hij geeft zelfs score 0 op de pijnschaal – en is hij 3 kilo afgevallen. De gezondheidswinst die hem dat oplevert stimuleert hem genoeg om de leefstijlveranderingen vol te houden.”