Het gebruik van de e-sigaret of vape is een hype onder jongeren. De helft van de jongeren zegt wel eens gevapet te hebben. Vooral de smaakjes als banaan, sinaasappel, aardbeienijs of mojito maken een e-sigarret heel aantrekkelijk voor jongeren. Maar daar komt binnenkort een eind aan. Sinds 1 januari is de regel doorgevoerd dat deze smaakjes verboden worden. Vanaf 1 oktober mogen smaakjes voor e-sigaretten niet meer worden verkocht.
De nieuwe regeling zorgt ervoor dat e-sigaretten alleen nog naar tabak mogen smaken. “Hopelijk gaat de lol er dan af voor jongen om een e-sigaret te gebruiken”, vertelt Esther Croes van het Trimbos-instituut. “Wij zien die e-sigaret met smaakje echt als absolute no-go voor jongeren, omdat het een opstapproduct is naar het echte roken.”
Elektronische sigaret als hulpmiddel
“Oorspronkelijk is de e-sigaret ontworpen door een Chinese apotheker”, vertelt Croes. “De vader van de apotheker was stervende, en hij heeft de e-sigaret ontwikkeld zodat zijn vader toch de nicotine binnen kon krijgen. In Nederland begon de e-sigaret als middel om te stoppen met roken. Inmiddels heeft de tabaksindustrie het idee opgepakt en overgenomen. Zij zetten de wegwerpvapes in op jongeren om nieuwe klanten te werven. Met succes.”
Jongeren zijn target van de tabaksindustrie
Uit een online vragenlijst van NOS bleek in juli 2022 dat van de 6.000 minderjarigen er 3.000 wel eens gevaped te hebben of dit regelmatig te doen. Opvallend is dat ook relatief veel jonge kinderen – van 12 jaar of jonger – wel eens vapen. Jongeren worden aangetrokken tot de vapes door de leuke kleurtjes, verschillende smaakjes en omdat het scherpe gevoel van een echte sigaret er van af is gehaald. “In de wegwerpvapes is nicotine vervangen door nicotinezout”, legt Croes uit. “Nicotine zorgt voor een kick in the throat, een klap in de keel. Dat is wat rokers zoeken, maar beginnende rokers willen dat juist niet. Met nicotinezout heb je dat scherpe gevoel in de keel niet, zodat jongeren het ook lekker vinden. Bovendien wordt nicotinezout nog sneller opgenomen in het lichaam en is daarmee nog verslavender. Zo raken de jongeren wel verslaafd aan nicotine. Dat is het vernuft van de tabaksindustrie”, aldus Croes.
Minder aantrekkelijk
Croes is blij dat de smaakjes verboden worden. “De overheid moet nog veel meer doen om dit te stoppen, maar zendt met dit verbod wel een boodschap uit. Door die smaakjes weg te halen, wordt het hopelijk een stuk minder aantrekkelijk om op jonge leeftijd te beginnen met vapen. Als jongeren daardoor niet meer beginnen met roken, maken ze ook minder makkelijk de stap naar het gebruik van een tabakssigaret.”