Preventie op de werkvloer vraagt om maatwerk. Dat zag ook bedrijfsarts Patricia Dekkers. Zij zette binnen haar bedrijf een gecombineerde leefstijlinterventie op voor werknemers die gezonder willen leven, maar niet voor de reguliere GLI in aanmerking komen. Voor andere mensen die gezonder willen leven, regelde ze daarnaast een tweewekelijks spreekuur met een diëtist/leefstijlcoach.
“Binnen ons bedrijf is er veel ruimte voor preventie. We doen natuurlijk preventieve medische onderzoeken, we hebben een powernapstoel en we bieden een beweegprogramma aan met fitheidschallenges”, vertelt Dekkers. “Maar ik zag een hele groep die buiten de boot viel. Aan de ene kant heb je de fitte mensen die zelf al redelijk gezond leven. Aan de andere kant heb je mensen met chronische aandoeningen die al in beeld zijn bij de zorg. Juist de groep mensen met overgewicht die nog geen verdere risicofactoren of aandoeningen hebben, daar hadden we niets voor, terwijl je juist die groep moet bereiken voor échte preventie.”
Gecombineerde Leefstijlinterventie
Dekkers verdiepte zich in de al bestaande Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet er sprake zijn van overgewicht in combinatie met risicofactoren of van obesitas. Mensen met een BMI tussen 25 en 30 zonder risicofactoren kunnen dus geen verwijzing krijgen voor de GLI. “Ik heb contact opgenomen met degenen die de Beweegkuur in onze regio aanbieden. Dit is een mooi programma dat begeleid wordt door een fysiotherapeut, diëtist en leefstijlcoach. Zij hebben bij ons in het bedrijf presentaties gegeven om mensen hierover te informeren en kijken wie er geïnteresseerd waren.
GLI op de werkvloer
“Een deel van onze medewerkers wilde graag aan de Beweegkuur deelnemen en kwam in aanmerking voor verwijzing via de huisarts. Een andere groep mensen met overgewicht wilde wel graag deelnemen, maar omdat ze geen risicofactoren hadden, kon dat niet via de huisarts. Wij hebben toen als bedrijf besloten om budget vrij te maken om deze mensen toch deel te laten nemen aan de GLI”, vertelt Dekkers. In september is de GLI binnen het bedrijf van start gegaan met 12 mensen. De zorgprofessionals komen naar het bedrijf toe en organiseren daar de bijeenkomsten en de gesprekken. Nog 12 andere mensen zijn via de huisarts een GLI gaan volgen.
Spreekuur met diëtist/leefstijlcoach
Na de presentaties bleek dat er nog wel meer mensen behoefte hadden aan begeleiding, die niet in de GLI-groepen konden of wilden deelnemen. “Voor deze groep mensen is extra budget vrijgemaakt, zodat we een spreekuur konden organiseren met de diëtist/leefstijlcoach. Zij komt nu twee keer per maand naar het bedrijf toe. Bij haar kunnen ze met allerlei vragen terecht over voeding en leefstijl. Dit blijkt heel goed te lopen, er is veel animo voor. Door deze interventies hopen we het risico op gezondheidsproblemen bij de werknemers te verminderen, zodat ze lang, gelukkig en gezond kunnen blijven werken.”
Meer leren over leefstijl op werk? Bezoek dan het geaccrediteerde Arts en Leefstijl congres Leefstijl Werkt! Van 13 tot en met 17 maart 2023.