De coalitie Leefstijl in de Zorg heeft als doel om leefstijl(geneeskunde) in de spreekkamer te brengen. Om dit te bereiken zijn er nog verschillende uitdagingen. In de Strategische Kennisagenda Leefstijl in de Zorg beschrijft de coalitie welke kennistekorten er nog zijn. Van hieruit worden verder plannen gemaakt voor kennisontwikkeling om leefstijl een regulier onderdeel van de zorg te maken.
De Kennisagenda is opgesteld door het team Onderzoek, dat bestaat uit zo’n 80 wetenschappelijke experts, verspreid over 28 Nederlandse kennisinstellingen.
Thema’s
Er zijn 4 belangrijke thema’s die in de komende jaren aandacht en investering behoeven. Dat zijn:
- Duurzame gedragsverandering: de bevordering van gezond gedrag op de lange termijn.
- Implementatie: optimalisatie van de evaluatie van implementatie en effectiviteit van leefstijlinterventies.
- Biologische mechanismen: beter begrip van de effecten van leefstijlinterventies op ziekteactiviteit en kwaliteit van leven.
- Gezondheidsdata-infrastructuur: toegankelijke data via een optimale gezondheidsdata-infrastructuur voor burgers, zorgprofessionals, onderzoekers, gemeente en zorgverzekeraars voor monitoring en evaluatie.
Per onderwerp zijn er verschillende kennisvragen opgesteld. Dit zijn vragen zoals: “Welke leefstijlinterventie kan het beste ingezet worden in welke fase van dementie? Welke biologische mechanismen zijn hierbij betrokken?” of “Hoe kan de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein worden gestimuleerd en verankerd ten behoeve van duurzame gedragsverandering?”. De coalitie gaat de antwoorden op deze vragen in volgende stappen verder uitwerken.
Onderwerp-overstijgende punten
Naast deze kennisvragen zijn er ook aandachtspunten die overkoepelend zijn bij alle onderwerpen. Dit zijn punten die met name interessant zijn voor toekomstig onderzoek. Hierbij gaat het om aandacht voor kwetsbare groepen, co-creatie (alle eindgebruikers, inclusief zorgverleners, patiënten en burgers betrekken bij het ontwerpproces van een leefstijlinterventie), best practices buiten Nederland, innovaties en het tijdsbestek van de strategische agenda. Deze kennisagenda legt namelijk de nadruk op onderzoeken in de komende jaren, maar er is ook onderzoek voor de langere termijn nodig.
De gehele Strategische Kennisagenda Leefstijl in de Zorg is gratis te downloaden.