Het aantal deelnemers aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) is in het laatste jaar gestegen met 51%. Tegelijkertijd is er ook grote uitval; de helft van de deelnemers maakt het 2-jarige traject niet helemaal af. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van het RIVM.
Inmiddels zijn er ruim 73.000 deelnemers aan de GLI. In mei 2022 waren dat er nog 48.000. Een grote hoeveelheid deelnemers maakt het 2-jarige programma niet helemaal af. In het eerste jaar stopt zo’n 26% van de deelnemers. In het tweede jaar ligt dat percentage hoger met 35%. De meeste mensen geven aan dat dit komt door een gebrek aan motivatie en/of tijd.
Afname gewicht, toename kwaliteit van leven
De resultaten van de GLI zijn dit laatste half jaar vergelijkbaar met de voorgaande rapportage. Gemiddeld hebben de deelnemers na 9 maanden zo’n 3,5% van hun lichaamsgewicht verloren. De buikomvang neemt af met 3,4% en de BMI neemt af met 1,2 kg/m2. Hierbij is er geen verschil tussen mensen die bij de start van het programma een hogere of een lagere BMI had. Op kwaliteit van leven stijgt de score (op een schaal van 0-100) gemiddeld met 7,5 punt: van 59 naar 66,5. Dit komt naar voren uit de cijfers van 923 deelnemers.
Verschillende GLI’s
CooL is het meest gevolgde programma (60%), gevolgd door Beweegkuur met 28%. Daarna komen SLIMMER met 12% en Samen Sportief in Beweging met 0,7%. In januari 2023 zijn er nog 3 nieuwe programma’s erkend en opgenomen in de basisverzekering: X-Fittt GLI, Keer Diabetes2 Om GLI en Keer Diabetes2 Om (intensieve GLI). Gegevens van deze nieuwe GLI’s worden in de volgende rapportage meegenomen. In totaal hebben zorgverzekeraars sinds de start van de GLI in 2019 bijna 33 miljoen euro vergoed.