Wat is de rol van de huisarts bij leefstijlbegeleiding? Hoe kan je dat als huisarts snel maar toch effectief inpassen? Kost dat niet teveel tijd? Om deze en andere vragen te beantwoorden heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een praktijkhandleiding uitgebracht over leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk.
Een ongezonde leefstijl is verantwoordelijk voor bijna 20% van de ziektelast in Nederland. In 50 verschillende NHG-richtlijnen zijn leefstijlveranderingen de eerste stap. Zo’n 87% van de huisartsen ziet het signaleren en benoemen van leefstijlfactoren ook als hun taak. Toch vinden veel huisartsen het lastig om leefstijl of bepaalde leefstijlfactoren te bespreken met hun patiënten. In een nieuwe praktijkhandleiding geeft het NHG concrete en praktische tips om leefstijl ter sprake te brengen.
Rol van de huisarts
Bij de meeste aandoeningen zal de rol van de huisarts vooral zijn om te signaleren, bespreken en kort te motiveren. Het verdere begeleiden van de leefstijlaandoening mag, maar hoeft geen taak te zijn van de huisarts. De huisarts kan dit doorspelen naar een praktijkondersteuner als het om een korte interventie gaat, of anders doorverwijzen naar paramedici of andere professionals. Zicht op de sociale kaart in de omgeving is daarbij van belang.
Korte leefstijlinterventie
Hoe je als huisarts leefstijl bespreekt en verandering stimuleert staat beschreven in een aantal stappen. Ook staat in de handleiding beschreven hoe je een korte leefstijlinterventie kunt uitvoeren, en hoe je de patiënt helpt bij het plannen en uitvoeren van een leefstijlverandering.
Work in progress
Overige aspecten zoals inhoudelijke kennis over de leefstijlfactoren, gedragsverandering en gespreksvoering worden in de loop van 2024 toegevoegd aan de handleiding.