De laatste jaren wordt veel gesproken over intermitterend vasten, met name in de populaire media. Zoals vaak bij voedingshypes volgt de wetenschap deze enorme groei aan aandacht in een veel langzamer tempo: gedegen wetenschappelijk onderzoek kost nu eenmaal tijd. In hoeverre dit ‘intermitterend vasten’ positieve invloed heeft op de gezondheid is nu een hot topic.
Intermitterend vasten houdt in dat er geen beperking is op hoeveel iemand eet, maar alleen de periode waarin iemand eet. Dit leidt uiteindelijk ook vaak tot een lagere inname van calorieën. Een bekende vorm is het beperken van de periode waarin je op een dag eet, bijvoorbeeld volgens een schema van 16/8. Dit houdt in dat je gedurende een periode van 16 uur per dag achter elkaar vast, en dat je 8 uur lang een normaal eetpatroon volgt. Hierbij eet je bijvoorbeeld tussen 9.00 uur en 17.00 en vast de je rest van de tijd. Dit wordt ook wel ‘early time-restricted eating’ genoemd, wat de meest veelbelovende variant is van intermitterend vasten. Een andere bekende variant is het 5:2-dieet. Hierbij eet je 5 dagen in de week volgens een normaal eetpatroon, en vast je 2 dagen in de week. In die 2 dagen is de calorie-inname beperkt tot 0-25 procent van de normale hoeveelheid calorieën.
Intermitterend vasten in de praktijk
Bij intermitterend vasten is alleen de periode van eten beperkt, en niet wat en hoeveel iemand eet. Het is daarbij wel belangrijk om de kwaliteit van het eetpatroon in de gaten te houden, om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Op sociaal vlak kan het soms lastig zijn om het andere eetpatroon vol te houden. Door de beperkte tijden is het niet altijd mogelijk om mee te eten met andere mensen. In een gezin kan het bijvoorbeeld lastig zijn om early time-restricted eating volgen, omdat de voorbeeldfunctie wegvalt als ouders niet altijd mee kunnen eten met de maaltijden. Het volhouden van intermittend fasting – de compliance – blijkt niet beter te zijn dan bij een dieet met een beperkte calorie-inname.
Gunstige gezondheidseffecten
Door deze manier van eten te volgen, vinden er allerlei fysiologische processen in het lichaam plaats, die (mogelijk) gezondheidsvoordelen hebben. Veel wetenschappelijk onderzoekt vergelijkt intermitterend vasten met een calorie-beperkt dieet. Beide dieetvormen lijken dezelfde gunstige effecten te hebben op kenmerken van obesitas, diabetes en cardiovasculair risico. Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat early time-restricted eating op korte termijn meer voordeel biedt dan alleen een vermindering van energie-inname en de daaruit volgende gewichtsreductie. Interessant is ook dat het gebruik van kortdurend vasten veelbelovende preklinische resultaten laat zien bij de behandeling van onder andere kanker, MS en de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen.
>> Lees dit artikel van Kirsten Berk over intermitterend vasten verder op Voedingskennis.nl
Kirsten Berk spreekt op 22 maart 2024 op het 5e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer over ‘Effectief dieet of hype?’. Aanmelden voor dit congres kan via deze link.