Helpt een leefstijlloket om leefstijl een duidelijke plek in de behandeling van patiënten in het ziekenhuis te geven? En in hoeverre is het ook kosteneffectief? Dat is de focus van de LOFIT-studie, die momenteel plaatsvindt in het Amsterdam UMC, UMC Groningen en het Ommelander Ziekenhuis Groningen.
Een leefstijlloket kan ervoor zorgen dat leefstijl een standaard onderdeel wordt van de behandeling van patiënten in de tweede of derde lijn. Artsen brengen leefstijl ter sprake bij de patiënt en verwijzen de patiënt door naar het leefstijlloket. Bij het leefstijlloket gaat de leefstijlmakelaar in gesprek met de patiënt, om te kijken welke begeleiding nodig is. Daar krijgt de patiënt een verwijzing naar een nuldelijns en/of eerstelijns leefstijlinterventie. Dit kan in het zorgdomein of het sociale domein zijn, of in relevante niet zorg-gebonden initiatieven. Zo kunnen de artsen wel begeleiding bieden op het gebied van een gezonde leefstijl, maar kost het ze zelf geen extra tijd.
RCT naar leefstijlloket
De LOFIT-studie (Lifestyle front Office For Integrating lifestyle medicine in the Treatment of patiënts) bestaat uit 2 gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT) naar de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van het leefstijlloket. De deelnemers aan de onderzoeken zijn patiënten met (risico op) (cardio)vasculaire aandoeningen of patiënten met artrose. Daarbij hebben de patienten overgewicht en/of roken ze. De deelnemers worden gerandomiseerd ingedeeld in de interventiegroep of de controlegroep. De interventiegroep heeft een gesprek met de leefstijlmakelaar, die met de patiënt zoekt naar een passende interventie in de eigen woonomgeving. De controlegroep krijgt de gebruikelijke zorg.
Resultaten
Voor de effectiviteit wordt gekeken naar onder meer bloeddruk, fysieke activiteit, body mass index, zittijd, consumptie van groente en fruit en het rookgedrag. Daarnaast meten de onderzoekers ook de cardiometabole gezondheid, psychologische factoren en het gezondheidsgedrag. Een tweede doel is om de kosteneffectiviteit te berekenen. Patiënten worden een jaar gevolgd, en het project duurt tot november 2024.
Het artikel met het studieprotocol is te lezen via deze link: https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-022-06960-z
Bron: van Dijk ML, te Loo LM, Vrijsen J, et al. LOFIT (Lifestyle front Office For Integrating lifestyle medicine in the Treatment of patients): a novel care model towards community-based options for lifestyle change—study protocol. Trials 2023;24:114. https://doi.org/10.1186/s13063-022-06960-z