Leefstijl is een steeds belangrijker onderdeel van het instrumentarium waarover je als zorgprofessional beschikt. Dat stelt adviseur en toezichthouder in de zorg dr. Maaike de Vries. “Het gaat er inmiddels niet meer om óf je aandacht besteedt aan leefstijl, maar hoe.”
Als redacteur van het Handboek Leefstijlgeneeskunde en dagvoorzitter op het aankomende congres Leefstijl in de spreekkamer, heeft De Vries veel recente wetenschappelijke publicaties en best practices onder de loep genomen.
“De wetenschappelijke aandacht voor leefstijlgeneeskunde neemt sinds een aantal jaren echt een vlucht. We weten steeds beter hoe groot de rol is van leefstijl bij het ontstaan van ziekten; veel chronische aandoeningen hangen voor een belangrijk deel direct samen met leefstijl en omgevingsinvloeden”, licht ze toe. “Daarnaast laat onderzoek zien hoe we dankzij leefstijl kunnen demedicaliseren, erger kunnen voorkomen en soms zelfs kunnen genezen.”
Kwaliteit van leven
Leefstijlgeneeskunde omvat interventies op het gebied van voeding, beweging, slaap, zingeving, sociaal leven en ontspanning. “Het zijn interventies naast medische behandelvormen zoals medicatie, operaties en e-health. Leefstijlgeneeskunde is reguliere geneeskunde, en onderdeel van het behandelinstrumentarium. Het is de basis voor iedere praktijk”, vertelt De Vries.
“Niet alleen bij mensen die gezond zijn en dat willen blijven, maar juist ook bij mensen met gezondheidsklachten of een aandoening is leefstijl van belang. Het draagt bij aan een betere kwaliteit van leven; dat is waar je als zorgverlener natuurlijk ook voor staat.”
Gesprek aangaan
Volgens De Vries is leefstijlgeneeskunde de vrijblijvendheid voorbij. “Het is nu zoeken naar manieren om het effectief, efficiënt en goed onderbouwd te implementeren in de praktijk. Op zo’n manier dat het tijd oplevert in plaats van kost en ook dat er mogelijkheden zijn tot vergoeding”, zegt ze.
“Een groeiende groep huisartsen en medisch specialisten is fanatiek met leefstijladviezen en -methodieken aan de slag, er poppen in ziekenhuizen leefstijlpoli’s op waar je na een consult bij de cardioloog bijvoorbeeld op gesprek kunt. Het gesprek aangaan met de patiënt en signaleren is de eerste stap, om vervolgens -waar nodig- te verwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist of leefstijlcoach. Het is niet meer de vraag óf je aan leefstijlgeneeskunde doet, maar hóé, wanneer en bij wie.”
Wetenschap en handvatten
Op het congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer is volgens dagvoorzitter De Vries veel aandacht voor deze praktische kant van het hoe. “Het congresprogramma is zo opgesteld dat je niet alleen de laatste wetenschappelijke stand van zaken aangeboden krijgt, maar ook praktische handvatten waarmee je de volgende dag al aan de slag kunt gaan”, vertelt De Vries.
Zo is er op het congres aandacht voor gespreks- en begeleidingstechnieken, het voorschrijven van bewegingsadviezen aan de patiënt en toepassing van e-health binnen de leefstijlgeneeskunde. De Vries: “Alle workshops en lezingen zijn state of the art. Uiteraard met de nodige ruimte tot gesprek, discussie en reflectie.”
Het congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer vindt plaats op 24 maart aanstaande in Utrecht. Er zijn nog kaarten! Schrijf je hier in.